Oletko miettinyt lapsesi opettamista kotona tai onko lapsi itse ehdottanut kotiopetukseen siirtymistä? Kotiopetuksesta liikkuu paljon tietoa, josta osa on väärää. Miten lapsen siirtäminen kotiopetukseen oikeasti tapahtuu?
Tästä artikkelista löydät kolme askelta, joita noudattamalla voit siirtää lapsesi kotiopetukseen:
- Suunnittele kotiopetukseen siirtyminen.
- Tee ilmoitus kotiopetukseen siirtämisestä.
- Sovi kotiopetuksen käytänteet.
Tarkastellaan kutakin askelta hieman tarkemmin.
1. Suunnittele lapsen siirtäminen kotiopetukseen
Ensimmäinen askel on yksinkertainen. Keskustele kotiopetuksesta ja siihen siirtymisestä lapsesi kanssa. Mitä mieltä hän on kotiopetukseen siirtymisestä?
Juttele lapsen kanssa siitä, mitkä ovat kotiopetuksen hyvät ja huonot puolet. Hahmotelkaa yhdessä, miltä arki näyttäisi ja tuntuisi kotiopetuksessa. Kotiopetus onnistuu sitä paremmin, mitä motivoituneempi lapsi itse siihen on.
Monesti kotiopetukseen siirtymisen taustalla voi olla haasteita lapsen nykyisen koulun kanssa, ja keskusteluyhteys kouluun voi olla huono. Tästä huolimatta kotiopetukseen siirtyminen kannattaa ottaa puheeksi myös koulussa.
Kun olet keskustellut kotiopetuksen aloittamisesta lapsesi ja muiden hänen koulunkäyntiinsä liittyvien henkilöiden kanssa, on aika edetä eteenpäin.
2. Tee ilmoitus kotiopetukseen siirtymisestä
Sinun tulee tehdä kirjallinen ilmoitus kotiopetukseen siirtymisestä. Tähän ei ole olemassa mitään virallista lomaketta, vaan itse kirjoitettu ilmoitus riittää.
Kotiopetukseen ei siis tarvita mitään erillistä lupaa, vaan huoltajan ilmoitus riittää. Ilmoitus kannattaa tehdä sekä lapsen nykyisen koulun rehtorille että asuinkuntanne koulutoimen edustajalle (sivistys- tai koulutoimen johtajalle).
Voit käyttää ilmoitukseen seuraavaa viestimallia:
Arvoisa sivistystoimenjohtaja, (kannattaa tarkistaa virkanimitys)
Ilmoitamme, että tästä päivästä (pvm) lähtien lapsemme (nimi, sotu) siirtyy kotiopetukseen. Otamme täyden vastuun hänen oppivelvollisuutensa suorittamisesta. Hänet voidaan tällä ilmoituksella poistaa (koulun nimi) kirjoilta.
Odotamme oppivelvollisuuden etenemistä valvomaan valitun opettajan/koulun pikaista yhteydenottoa.
Ystävällisin terveisin,
Huoltajat (pvm ja allekirjoitukset)
Kun olet ilmoittanut kotiopetukseen siirtymisestä, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.
3. Sovi kotiopetuksen käytänteet
Kun olet tehnyt ilmoituksen kotiopetukseen siirtymisestä, kunta nimeää lapsellesi tutkivan opettajan. Opettajan pitäisi olla teihin yhteydessä. Mikäli päätöstä tutkivan opettajan nimeämisestä ei kuulu, ole yhteydessä kuntanne koulutoimesta vastaavaan henkilöön ja tiedustele asian etenemistä.
Yleensä tutkivaa opettajaa tavataan 1-2 kertaa lukuvuoden aikana. Sovit tapaamisten käytänteistä ja kotiopiskelun seurannan tavoista yhdessä opettajan kanssa.
Opetuksen järjestämistä varten sinun tulee tutustua Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin, sillä se velvoittaa kaikkea Suomessa järjestettävää perusopetusta. Laadi opetuksen järjestämistä varten suunnitelma. Voit tehdä opetussuunnitelman itse tai toteuttaa kotiopetusta esimerkiksi jonkun koulun opetussuunnitelman mukaisesti.
Kotiopetuksessa saatte valita itse muun muassa opiskelumetodit ja oppimateriaalit. Sinun ei tarvitse hankkia samoja kirjoja mitä tutkivan opettajan koulussa käytetään. Kotiopetuksessa ei ole pakko käyttää oppikirjoja ollenkaan. Koulu voi antaa halutessaan oppikirjoja tai muuta materiaalia myös kotioppilaalle, mutta koulu ei voi velvoittaa sinua hankkimaan lapsellesi tiettyjä materiaaleja opiskeluun.
Kotiopetuksen käytänteissä on siis kolme osaa:
- Opintojen edistymisen valvonnasta sopiminen yhdessä tutkivan opettajan kanssa.
- Opetussuunnitelman laatiminen kotiopetukseen.
- Tarvittavien oppimateriaalien ja muiden välineiden hankkiminen.
Muista, että näiden kaikkien kolmen kohdan ei tarvitse olla valmiina heti kun aloitatte kotikoulun. Alkuun ropetussuunnitelmaksi riittää esimerkiksi lyhyt tiivistelmä ja löyhä aikataulutus opintojen toteutuksesta, jota tarkennatte opiskelun edetessä.
Lapsen siirtäminen kotiopetukseen on lopulta melko yksinkertaista
Lapsen kotiopetukseen siirtäminen ei lopulta ole monimutkaista, kunhan muistat noudattaa näitä kolmea askelta:
- Suunnittele kotiopetukseen siirtyminen.
- Tee ilmoitus kotiopetukseen siirtämisestä.
- Sovi kotiopetuksen käytänteet.
Jos kotiopetukseen siirtyminen tuntuu sinusta hyvältä ajatukselta, voit aloittaa prosessin vaikka heti juttelemalla kotiopetuksesta lapsesi kanssa. Mitä pikemmin aloitat suunnittelun, sitä nopeammin pääsette toteuttamaan juuri teidän näköistänne kotikoulua!
Heräsikö kotiopetukseen siirtymisestä kysymyksiä? Voit lähettää sähköpostia tai soittaa meille, katso yhteystietomme täältä!