Kotikoulun joulu voi liittyä haluamallanne tavalla monen eri aineen opetukseen. Esittelemme jouluisia vinkkejä eri oppiaineiden kotiopetukseen joulun aikaan!
Joulun käsittely kotiopetuksen katsomusaineissa
Joulu näkyy monen paikkakunnan katukuvassa jo monta viikkoa ennen varsinaista juhlapäivää. Joulua vietetään kuitenkin eri maissa ja kulttuureissa hieman eri tavoin. Kaikissa maissa joulua ei vietetä ollenkaan tai juhlalla on vähäisempi merkitys.
Vaikka omassa perheessänne ei vietettäisi joulua, on kuitenkin hyvä tietää, mistä juhlassa on kyse. Huolimatta kotikoululaisen omasta uskonnollisesta tai kulttuurisesta taustasta, voitte tutkia sitä, mitä merkityksiä jouluun liittyy tai miten joulua vietetään kotimaassa ja muissa paikoissa.
Joulu uskonnollisesta näkökulmasta sisältyy toki evankelis-luterilaisen ja monien muiden kristillisten uskontokuntien uskonnonopetukseen. Joulu liittyy myös elämänkatsomustiedon tai muiden uskontokuntien opetukseen, kun käsitellään maailmanuskontoja tai lähiympäristössä olevia uskonnollisia ja kulttuurisia suuntauksia ja niiden perinteitä.
Tietoa joulusta eri maissa ja kulttuureissa löydät esimerkiksi Euroopan joulunviettoa käsittelevästä YLE:n artikkelista sekä Rantapallon maailman jouluperinteitä käsittelevistä artikkeleista.
Joulu liittyy yhteisöön, talouteen ja yhteiskunnan toimintaan
Yhteiskuntaopissa joulua voidaan käsitellä yhteisölle tärkeänä kulttuurisena tapahtumana, joka vaikuttaa yhteiskunnan toimintaan esimerkiksi kansallisten ja paikallisten tapahtumien sekä työelämän lomapäivien myötä. Joulu on myynnin kannalta merkittävä tapahtuma monille yrityksille, joten juhla voi liittyä myös taloutta ja yrittäjyyttä käsitteleviin opintoihin. Tässä muutama esimerkki:
- Tutkikaa yläkoululaisen kanssa, millainen vaikutus joululla on yrityksien tai eri toimialojen kannattavuudelle. Voitte pohtia myös, millainen vaikutus esimerkiksi joulukoristeiden, -ruokien tai -lahjojen hankkimisella on itselle, työllisyydelle ja ympäristölle. Miten vastuullista kuluttamista voi toteuttaa jouluna?
- Alakoululaisen kanssa voi pohtia konkreettisemmin kuluttajuutta jouluna: mitä asioita tarvitsen ja mitä asioita haluan jouluna? Voitte selvittää esimerkiksi erilaisten joululahjojen hintoja ja matkaa valmistuspaikasta kaupan hyllylle.
- Joulutorit ja -myyjäiset ovat hyvä tapa tutustua oman lähiseudun yrittäjiin. Joulun tapahtumissa voi mahdollisesti harjoitella myös myyjänä toimimista tai tapahtuman järjestämistä.
- Eri järjestöjen joulukeräykset tarjoavat tilaisuuden tutustua yhteiskunnan kolmannen sektorin toimintaan ja hyväntekeväisyyteen.
Kiinnostava kotikoulun joulu äidinkielen opinnoissa
Äidinkielessä joulu voi näkyä tietysti jouluteemaisissa tarinoissa ja lukukirjoissa. Erilaisia jouluisia kirjavinkkejä löydät esimerkiksi Kirjavinkit -sivustolta. Lukufiilis taas on listannut nuorille sopivia jouluisia kertomuksia.
Perinteisten joulutarinoiden avulla voi käsitellä perinteitä, elämää vanhaan aikaan ja tunteita, joita joulu herättää. Luetun tarinan pohjalta voi tehdä myös näytelmän tai muun esityksen. Kotioppija voi kirjoittaa oman joulusadun tai tehdä käsikirjoituksen omaan joulunäytelmäänsä, jonka lavasteiden ja pukujen tekemisen voi tietysti liittää osaksi kuvataiteen ja käsityön opintoja.
Vanhaa aikaa kuvaavia joulutarinoita löytää helpoiten kokoelmateoksista joko kirjastosta tai kirjakaupasta. Klassikkojoulutarinoita ovat muun muassa Charles Dickensin Saiturin joulu sekä Joulukertomus, Astrid Lindgrenin Joulukertomuksia ja Mauri Kunnaksen Joulupukki sekä kirjailijan muut jouluaiheiset tarinat. Kunnaksen Joulupukki ja noitarumpu on ilmestynyt myös elokuvana. Jouluelokuvien katsomisen ja jouluaiheisen teatterikäynnin voi tietysti liittää osaksi myös äidinkielen opintoja esimerkiksi oppimispäiväkirjan, teoksen esittelyn tai arvostelun muodossa.
Jos perheellänne on tapana lähettää joulukortteja, tänä vuonna kotioppija voi etsiä tai keksiä itse kortteihin sopivat joulurunot tai -lorut. Postikortin kirjoittaminen on etenkin 2. – 4.-luokkalaiselle hyvä harjoitus.
Kotikoulun joulu sisältää tietysti herkuttelua
Kotitalouden opinnoissa ilmeinen tapa liittää joulu osaksi opiskelua on jouluruokien valmistaminen. Riisipuuro, piparit ja pullat ovat tavallisimpia yläkoululaisten harjoittelemia perinteisiä jouluruokia. Niiden lisäksi tai sijaan kotioppija voi kokeilla vaikkapa joululimpun tai -laatikon tekoa. Eri maiden ruokakulttuurit on yksi kotitalouden aihealueista, joten jouluna voi tutustua myös muiden maiden jouluherkkuihin: kokeilkaa valmistaa esimerkiksi ranskalainen jouluhalko tai saksalainen stollen.
Ruokien lisäksi kotiopetuksessa oleva voi liittää kotitalouden opintoihin joulusiivouksen ja kodin koristelun juhlaa varten. Voitte tutkia sitä, kuinka paljon valitsemanne jouluruoan valmistamiseen menee rahaa ja mistä ruokalajiin tarvittavat raaka-aineet ovat peräisin. Rahankäyttöä opettaa myös joulubudjetin hahmottaminen: kuinka paljon lahjoihin, jouluruokaan tai joululoman ajanviettoon käytetään rahaa?
Jouluprojektit käsityössä
Käsitöissä jouluperinteet tarjoavat kivoja projekteja joulukuulle. Tekstiilitöissä esimerkiksi joulusukka ja tonttulakki ovat suht helppoja jouluisia käsitöitä, joiden toteuttamiseen ei mene aikaa viikkokausia. Puu- ja metallitöissä voi valmistaa pieniä esineitä joulupöydän kattaukseen: esimerkiksi kynttilänjalka tai servettiteline ovat tarpeellisia juhlakattauksessa.
Käsitöissä voi jouluun liittyen kokeilla erikoistekniikoita, kuten kynttilöiden tai saippuan tekemistä, jotka sopivat kivoiksi joululahjoiksi tai myyjäisiin myytäviksi tuotteiksi. Huovuttamalla saa tehtyä kauniita joulukoristeita tai kivoja joululahjoja, kuten patalaput tai kännykkälaukku.
Jouluisia projekteja voi tehdä varsinkin eskareiden ja 1. – 2.-luokkalaisten kanssa askarrellen ja eri materiaaleja yhdistäen. Esimerkkejä tällaisista käsityöaskarteluista ovat muun muassa joulukoristeet ja tonttuovi. Isompien kanssa voi kokeilla kranssin tekoa. Projekteissa voi hyödyntää myös luonnonmateriaaleja sekä kotoa löytyviä kierrätysmateriaaleja.
Kauniit jouluaiheiset kuvataidetyöt
Kotikoulun joulu voi sisältää myös kuvataidetta muun muassa joulukorttien askartelun ja kuvittamisen muodossa. Kauniita A5- tai A6-kokoisia joulukorttipohjia voi tehdä itse esimerkiksi sokerimaalauksella tai vesiväreillä laveeraamalla huokoiselle kartongille tai akvarellipaperille. Maalauksen kuivuttua korttipohjat voi tarvittaessa laittaa prässiin muutamaksi päiväksi, jotta korttipohja suoristuu koristelua ja kirjoittamista varten.
Kivoja koristeluideoita joko valmiille tai itse tehdyille korttipohjille löydät esimerkiksi Meillä kotona -blogista. Sormistaan näppärien kotikoululaisten kanssa voi kokeilla tehdä kolmiulotteisia joulukortteja, joihin löytyy kauniita ideoita muun muassa Luova hullu -blogista. Pinterest tarjoaa myös paljon erilaisia joulukortti-ideoita eri ikäisille kortintekijöille.
Korttien lisäksi kuvataiteessa voi tehdä talvisia taidetöitä. Puuterilunta voi luoda värilliselle paperille esimerkiksi suolamaalaustekniikalla. Pienten oppilaiden kanssa voi tehdä lumen avulla silkkipaperimaalausta ja tutkia samalla veden olomuotoja. Värikkäillä silkkipapereilla ja lumella paperille voi luoda revontulitaivaan. Töihin voi lisätä jouluisia kuvituksia tai koota eri materiaaleista jouluisen kollaasityön: havunoksista maisemaa, säkkikankaasta lahjasäkin, huovasta tontun asun, teddykankaan palasta poron… mitä materiaaleja kotoa sitten löytyykään!
Ikkunaan laitettavien lumihiutaleiden leikkaaminen on klassikko, joka opettaa hahmottamista ja saksien käyttöä. Työstä saa haastavamman kokeilemalla erilaisia lumihiutalemalleja. Ripustettavat joulutähdet ovat myös kivoja askartelutöitä, jotka voi toteuttaa vaikkapa kotoa valmiiksi löytyvillä paperipusseilla tai leivinpaperilla.
Joulumusiikki voi olla merkittävä osa musiikinopetusta
Jouluun liittyy olennaisena osana joulumusiikki, jota löytyy sekä hengellisenä että maallisena. Osa joulun suosituista kappaleista on peräisin kansanperinteestä tai suomalaisilta säveltäjiltä ja sanoittajilta, osa taas on tullut meille enimmäkseen Euroopasta tai sittemmin myös Pohjois-Amerikasta.
Kotiopetuksessa joululaulut ovat kiitollisia musiikinopetuksen kannalta, sillä monet laulut ovat lapselle jo entuudestaan tuttuja. Laulaminen voi siten onnistua korvakuuloltakin, vaikkei lapsi vielä osaisi lukea sanoituksia nuottikirjasta tai soittaa melodiaa soittimella. Joululaulujen sanoituksia löytyy paljon netistä. Lisäksi kirjastojen musiikkiosastoilta voi lainata joululaulunuotteja. Nuotteja myydään myös kirja- ja musiikkikaupoissa.
Joululaulut sopivat hyvin soitto-ohjelmistoksi, sillä monissa tutuissa lauluissa on helpot soinnut. Joululauluja voi säestää pianolla, kitaralla tai vaikkapa ukulelella. Kokeile kotiopetuksessa esimerkiksi 5. – 9.-luokkalaisen kanssa näitä kolmen soinnun joululauluja:
Musiikinopetuksessa yhdessä muiden kanssa laulaminen tai konserttikäynnit voivat muodostua kotiopetuksessa haasteeksi. Jos kotioppija ei muutoin pääse laulamaan muiden kanssa, hyödyntäkää joulun yhteislaulutapahtumat. Niitä järjestetään paitsi monissa kirkoissa, myös uskontoon sitoutumattomina tapahtumina joulumyyjäisissä ja joulutoreilla.
Joulukonsertteja on monilla paikkakunnilla tarjolla ilmaiseksi tai pikkurahalla erilaisten joulutapahtumien yhteydessä tai seurakunnan järjestämänä. Vilkaise lisäksi paikallisen musiikkiopiston tai kansanopiston esityskalenteri: usein oppilaskonsertit sisältävät joulun alla enemmän tai vähemmän myös joululauluja.
Joulun voi ottaa teemaksi musiikkiliikunnassa erilaisten laulu-ja musiikkileikkien muodossa. Alakoululaisille ja eskareille sopivia jouluisia leikki- ja liikuntavinkkejä löydät esimerkiksi liikuleikinauti -blogista tai Kaustisen Kättä pirempää -materiaalin joululeikkiosiosta.
Kotikoulun joulu voi olla teemana monialaisessa projektissa
Mikäli haluatte joulun olevan erityisen isossa roolissa kotiopetuksessa, voitte luoda myös jouluun liittyvän, eri oppiaineita yhdistelevän projektin. Projektin suunnittelun voi aloittaa valitsemalla yhden oppiaineen jouluun liittyvän aiheen ja kokoamalla sen ympärille aineksia muista oppiaineista. Tässä esimerkit ala- ja yläkoulua käyville kotikoululaisille:
1. Alakoulun historiassa yhtenä aiheena on usein oman paikkakunnan historia. Tutkikaa sitä, miten joulua on vietetty kotipaikkakunnallanne esimerkiksi 100 vuotta sitten. Millaisia perinteitä ja uskomuksia jouluun liittyi? Miten ihmiset viettivät joulua? Millaista ruokaa jouluna syötiin ja entäpä joulukoristeet ja lahjat? Löytyykö kyseiseltä ajalta joululauluja tai -tarinoita, jotka elävät vielä tänä päivänäkin?
Tutkimusmatkan voi aloittaa kotiseutumuseosta tai kirjastosta oman paikkakunnan historiaa käsittelevistä teoksista sekä vanhaa aikaa kuvaavista satukirjoista. Isovanhempien kertomuksia lapsuuden jouluista voi myös hyödyntää. Löydöksien perusteella kotioppija voi kirjoittaa äidinkielessä tutkimusraportin tai oman historiallisen joulukertomuksen. Perinteitä voi rekonstruktioida toteuttamalla vanhan ajan joulukoristeita tai esimerkiksi miniatyyrin entisajan talosta joulun aikaan. ”Entisajan joulu kotiseudulla” -projektiin voi liittää myös musiikkia, käsitöitä tai kotitaloutta.
2. Yläkoulun maantiedossa käsitellään paitsi karttoja ja maanosia, myös maailman eri kulttuureja. ”Joulupukin matka” -projektissa kotikoululainen voi tutkia, miltä näyttäisi joulupukin matka maailman eri kolkkiin. Minne kaikkialle joulupukki matkaa viemään lahjoja? Kuinka pitkä matka eri paikkoihin on ja millainen sää matkakohteissa on? Mitä kieltä joulupukin kannattaa osata kussakin matkakohteessa ja millaisia jouluperinteitä hän kohtaa vierailukohteissaan? Piirtäkää joulupukin matka kartalle.
Tähän projektiin voi yhdistää maantiedon lisäksi uskontoa tai elämänkatsomustietoa sekä vieraita kieliä. Joulunviettotapoihin vaikuttavat osaltaan maan taloudellinen tilanne ja kansalaisten yhteiskuntaluokat, joten projektissa voi käsitellä myös yhteiskuntaopin sisältöjä. Musiikissa voi kuunnella ja musisoida itse joululauluja joulupukin vierailukohteista ja kotitaloudessa valmistaa ruokaa, jota joulupukkikin nauttisi vierailukohteissaan.
Hauskaa joulun aikaa kaikille kotikoululaisille ja kotiopettajille!
PS. Muista katsoa blogistamme myös lajivinkit jää- ja lumiliikuntaan. Jos kotikoulun aloittaminen on perheellesi ajankohtaista, lue lisää kotiopetukseen siirtymisestä ja tilaa lisäksi ilmainen oppaamme!