Oletko aloittamassa tai juuri aloittanut kotiopetuksen?

KAIPAATKO SELKEYTTÄ KOTIKOULUUN? TUTUSTU FEENIKS-NETTIKOULUUN!

KUUKAUSIMAKSU ON VAIN 50 EUROA. SAMALLA HINNALLA OPISKELEVAT KAIKKI SAMAN PERHEEN SISARUKSET!

Kuukausimaksu sisältää:

  • perusopetuksen kaikille yhteisten oppiaineiden tehtävät vuosiluokille 1-9
  • käyttäjätunnukset oppilaalle, vanhemmille ja halutessa opettajille
  • opintosuunnitelman teon yhdessä ohjaajamme kanssa
  • ylläpitomme tuen kotikoulun järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Opiskelun Feeniks-nettikoulussa voi aloittaa ja lopettaa silloin, kun itse haluat! Käyttöoikeutta voi hankkia kuukausi kerrallaan juuri silloin, kun tarvitset.

Lähetä ilmoittautumislomake, niin olemme sinuun yhteydessä. Lomakkeen lähettäminen ei velvoita sinua ostoon.

shadow

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen: ohje kotiopetuksessa olevalle

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen onnistuu myös kotioppijan kohdalla Opintopolussa.

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen on käynnissä vuosittain helmi-maaliskuun taitteessa. Jokaisen oppivelvollisuusikäisen tulee hakeutua perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen. Vaihtoehtoja on useita aina lukioista ammattioppilaitoksiin sekä erilaisiin työhön ja koulutukseen valmentaviin linjoihin. Toisen asteen opintoja on mahdollista suorittaa myös kotiopetuksessa.

Tyypillisesti yhteishaussa haetaan oppilaitoksen antamalla päättötodistuksella. Kotiopetuksessa oleva ei kuitenkaan automaattisesti saa päättötodistusta, eikä sen hankkiminen ole pakollista. Miten kotiopetuksessa oleva hakee toisen asteen koulutukseen yhteishaussa?

Tässä artikkelissa annamme ohjeet Opintopolku.fi -sivuston hakulomakkeen täyttämiseen kotiopetuksessa olevalle oppilaalle. Tiedot on kerätty maaliskuussa 2022 ja ovat ajantasaiset vuoden 2022 perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishakua koskien, joka on käynnissä 22.2. – 22.3.2022. Tarkistathan päivitetyt tiedot Opintopolun ja Opetushallituksen neuvonnasta (ja vinkkaa artikkelin päivitystarpeesta tarvittaessa myös Feeniks-nettikoulun ylläpitoon)!

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen: näin täytät kotiopetuksessa olevan oppijan hakulomakkeen

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen käy kätevästi Opintopolku.fi -sivuston kautta. Samalla perusopetuksen jälkeisen koulutuksen hakulomakkeella voi hakea sekä lukioihin, ammattioppilaitoksiin, tutkintoon valmentavaan koulutukseen  (TUVA), työhön ja itsenäiseen elämään valmistavaan koulutukseen (TELMA) että kansanopistojen linjoille, jotka on tarkoitettu oppivelvollisille.

Kotiopetuksessa oleva oppija voi tehdä perusopetuksen oppimäärästä erityisen tutkinnon, jolloin hän saa päättötodistuksen arvosanoineen. Erityinen tutkinto ei kuitenkaan ole pakollinen. Tutkiva opettaja voi kirjoittamassaan selosteessa todeta kotioppijan opintojen edistyneen siten, että perusopetuksen oppimäärä on tullut opiskelluksi, mutta tämä ei ole todistus, eikä sisällä vertailukelpoisia arvosanoja. Yhteishakulomakkeen täyttäminen tilanteessa, jossa kotioppijalla ei ole päättötodistusta, on siten erilaista verrattuna oppilaisiin, joilla on päättötodistus.

Katso lista oppiaineista, jotka pitää suorittaa erityisessä tutkinnossa päättötodistusta varten!

Näin täytät kotiopetuksessa olevan oppijan hakulomakkeen Opintopolku.fi -sivustolla

1. Mene Opintopolku.fi -sivustolle ”Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku 2022” -lomakkeelle.

2. Täytä henkilötiedot.

3. Pohjakoulutus -kohdan valinta riippuu siitä, tekeekö kotiopetuksessa oleva erityisen tutkinnon perusopetuksen oppimäärästä vai ei.

Jos kotiopetuksessa oleva tekee erityisen tutkinnon koko perusopetuksen oppimäärästä, eli saa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoineen, valitaan Pohjakoulutus -kohdassa ”Perusopetuksen oppimäärä”. Laita avautuvaan valikkoon se vuosi, jolloin erityinen tutkinto on kokonaan suoritettu, eli vuosi, jolloin päättötodistus annetaan.

Jos kotiopetuksessa oleva ei tee erityistä tutkintoa perusopetuksen oppimäärästä, hän ei saa päättötodistusta. Tämä tarkoittaa sitä, että hänellä ei ole arvosanoja, joista voisi laskea keskiarvon ja todistuksen vertailu muiden hakijoiden kesken ei onnistu. Tässä tapauksessa kotiopetuksessa oleva ei voi hakea yleisessä, päättötodistukseen pohjautuvassa yhteishaussa.

Mikäli siis erityistä tutkintoa ei tee, kotiopetuksessa olevan tulee hakea koulutukseen harkinnanvaraisessa haussa. Pohjakoulutus -kohdassa tulee valita kohta ”Ei päättötodistusta”.

 

Yhteishaku -lomake voi olla ongelmallinen kotiopetuksessa olevalle oppilaalle, joka ei suorita erityistä tutkintoa.
Näin yhteishaku -lomake täytetään, jos kotiopetuksessa oleva ei suorita erityistä tutkintoa. Kuvakaappaus Opintopolku.fi -sivuston ”Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku 2022” -lomakkeesta.

”Todistus, jolla haet” -liitetiedostoon voi laittaa esimerkiksi tutkivan opettajan kirjoittaman selosteen opintojen etenemisestä. Jotkut oppilaitokset saattavat haluta jonkun näytön tai motivaatiokirjeen harkinnanvaraisesti hakevalta opiskelijalta, joten myös sellaisen voi liittää tähän. Kysy tarkemmat ohjeet liitteiden palautuspaikasta siitä oppilaitoksesta, johon kotiopetuksessa oleva on hakeutumassa.

4. Kun pohjakoulutus -kohta on täytetty oikein, voit siirtyä hakutoiveisiin. Jos olet laittanut pohjakoulutukseen ”ei päättötodistusta”, haku menee automaattisesti harkinnanvaraisena riippumatta siitä, haetko lukioon vai ammattioppilaitokseen. Lomake ei siis anna hakutoiveiden kohdalla enää erikseen valintavaihtoehtoa harkinnanvaraiseen hakuun.

5. Täytä lupatiedot. Voit esikatsella ja lähettää lomakkeen vihreän yläpalkin painikkeista.

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen – miksi Opintopolun lomake täytetään näin?

Miksi kotiopetuksessa oleva, erityiseen tutkintoon osallistumaton oppilas valitsee lomakkeella ”Ei päättötodistusta” -kohdan? Siinähän lukee, että ”valitse tämä vain silloin, kun olet keskeyttänyt perusopetuksen”, ja eihän hän ole keskeyttänyt perusopetusta!

Tämä on hyvä kysymys ja aiheuttaa hämmennystä lomakkeen täyttämisessä. Tiedustelimme asiaa Opintopolun neuvonnasta ja syy tähän johtuu lomaketietojen käsittelystä. Kotioppilas, joka ei tee erityistä tutkintoa (eli ei saa päättötodistusta arvosanoineen) ei voi laittaa lomakkeelle ”Perusopetuksen oppimäärä”, koska tällöin lomake jäisi odottamaan lukuvuoden lopussa annettavia päättöarvosanoja. Kyseisen oppilaan kohdalla niitä ei kuitenkaan tule, joten lomake siirtyy kesäkuussa ”harkinnanvaraisena hakuna” käsiteltäväksi. Oppilaan haku oppilaitokseen siis viivästyisi, koska harkinnanvaraisen haun lomake menisi käsittelyyn vasta kesäkuussa.

Kun erityistä tutkintoa suorittamaton kotioppilas laittaa pohjakoulutukseen ”Ei päättötodistusta”, hän tulee hakeneeksi automaattisesti harkinnanvaraisessa haussa myös hakutoiveidensa mukaisiin lukioihin, eikä haettavien ammattioppilaitosten koulutusten kohdalla harkinnanvaraista hakua tarvitse myöskään enää erikseen valita.

Mikäli lomake on tullut täytettyä väärin, voit muokata itse lomakkeen tietoja hakuaikana kirjautumalla Opintopolkuun. Vaihtoehtoisesti voit pyytää lomakkeen tietojen muokkausta myös sähköpostilla osoitteeseen neuvonta@opintopolku.fi . Huomaa kuitenkin, että sähköpostilla vastausaika saattaa olla useita päiviä.

Opintopolun neuvontaan saat yhteyden puhelimitse soittamalla ensin Opetushallituksen vaihteeseen +358 29 533 1000, josta sinut ohjataan Opintopolun neuvojalle. Opintopolun neuvonta palvelee puhelimitse ma-pe klo 9.30 – 13.00. (Tiedot päivitetty 10.3.2022.) Ruuhkien välttämiseksi virkailijat toivovat yhteydenottoa yhdellä tavalla, eli kiireellisissä asioissa kannattaa soittaa ja vähemmän kiirellisissä lähestyä sähköpostitse (älä siis käytä molempia tapoja).

Miten kotiopetuksessa olevan opintojen edistymistä seurataan? Lue lisää tästä artikkelista!

Facebookinstagram
Facebookpinterestlinkedin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.